Hem   Aktuellt     ”Den röda tråden i boken är religion som mänskligt uttryck”

25 November 2024

”Den röda tråden i boken är religion som mänskligt uttryck”

”Den röda tråden i boken är religion som mänskligt uttryck”

Daniel Sandin har skrivit ett nytt läromedel för nivå 1 och 2 i religionskunskap. ”Religion och människa” är anpassat till Gy25, och ger en mänsklig, nutida och nyanserad bild av religion.

Berätta lite om läromedlet.

Grundtanken med boken är att innehållet ska vara både brett och djupt, samtidigt som det ska vara lätt att välja och välja bort utifrån vad som passar i elevgruppen. Religionskunskap är ett ämne med få undervisningstimmar och boken är skriven med en tydlig pedagogisk tanke utifrån det. Fokus ligger på de fem världsreligionerna som alla presenteras utifrån samma struktur, och en tydlig tanke om progression. Avsnitten är skrivna för att kunna stå på egna ben, eleverna ska kunna läsa ett avsnitt utan att ha läst allt annat.

Hur kan en lärare använda läromedlet på bästa sätt?

Kapitlen är tydligt strukturerade i olika avsnitt skrivna för att ge läraren möjlighet att välja innehåll utifrån sin elevgrupp. Man kan välja att låta eleverna läsa ett eller ett par avsnitt i ett kapitel om man vill förmedla grunderna, eller fördjupa sig rejält om så önskas. Varje avsnitt följs av dels en lista på centrala begrepp, dels frågor som inbjuder till såväl kunskapskontroll som reflektion.

resource-not-found

Vad var viktigt för dig när du tog fram det här läromedlet?

Att ge en mänsklig och nyanserad bild av religion, påtala likheter mellan olika religioner och lyfta fram allmänmänskliga drag. Att skapa förståelse och samtidigt problematisera och utmana. Det var också viktigt för mig att integrera frågor om etik och moral, vetenskap, identitet, kön och sexualitet, hållbar utveckling och politik. Jag vill förmedla att religionerna utvecklas i takt med samhället och ge exempel på hur det kan ta sig uttryck.

Hur skiljer sig din bok från andra böcker om samma ämne?

Det är ett nyskrivet läromedel där nutida frågeställningar om exempelvis sexualitet, jämställdhet, hållbarhet osv, fortlöpande behandlas på ett naturligt sätt.

Hur kan boken väcka elevernas nyfikenhet på ämnet?

Den röda tråden i boken är religion som ett mänskligt uttryck. Genom att religion relateras till mänskliga egenskaper och behov och att paralleller kontinuerligt dras till sådant eleverna kan känna igen sig i, blir religionerna förhoppningsvis intressanta och förståeliga.


Daniel Sandin är gymnasielärare i religionskunskap, historia och svenska. Han har undervisat i 25 år och tycker fortfarande att det är något av det mest meningsfulla man kan göra. Han har skrivit flera läromedel och fackböcker, bland annat om olika aspekter av religion.