24 October 2024
All inclusive - Fyra snabba med Aaron Kroon
Aaron Kroon är högaktuell med sin nyutkomna bok All inclusive - nycklarna till ett inkluderande ledarskap. När han höll han lunchföreläsning för oss som jobbar på Liber passade vi så klart på att ställa fyra snabba frågor till Aaron.
1. Varför har du skrivit boken?
I grunden har jag skrivit All Inclusive för att göra skillnad, något som är hela essensen i mitt ledarskap. En bok är ett bra komplement till de plattformar jag redan når ut genom, och min förhoppning är att jag, genom All Inclusive, når en delvis ny målgrupp.
2. Vad är skillnaden på mångfald och inkludering?
Jag uttrycker det som att mångfald är faktan och inkludering är känslan. Med det menar jag att om vi bara fokuserar på numerären – antal kvinnor, icke-vita, homosexuella osv. i till exempel en ledningsgrupp – men inte säkerställer att kulturen tillåter att alla kommer till tals på samma sätt, att alla har samma förutsättningar att påverka, då riskerar vi att sitta med en fantastisk mångfald utan att få ut den faktiska affärsnyttan av den.
3. I din föreläsning pratade du om allyship. Vad innebär det och hur kan jag som medarbetare utöva det?
Att vara en allierad, som det översätts till på svenska, innebär först och främst att bli medveten om sina egna privilegier – att förstå hur faktorer som kön, yrkesstatus, inflytande och tillgång till en demokrati formar ens möjligheter. I mitt fall innebär det att jag är man, har ett arbete och en stor publik som lyssnar på mig. Men det stannar inte där. Det handlar om att aktivt använda dessa privilegier för att lyfta och stötta dem som saknar samma förutsättningar, och på så vis bidra till att skapa mer rättvisa strukturer.
Det fina med allyship är att alla kan bidra, och det kostar inget. Som man kan jag aktivt ge utrymme åt en person från en minoritetsgrupp under möten, vilket bidrar till att synliggöra deras perspektiv och erfarenheter. Som kvinna kan jag stötta och lyfta fram kollegor från underrepresenterade grupper, vilket stärker deras röster och inflytande. Genom att vara en allierad för en medarbetare som ännu inte kommit ut och dela mina egna erfarenheter som öppet homosexuell, visar jag att autenticitet är en styrka. Dessa handlingar är centrala för allyship och hjälper till att skapa en kultur av öppenhet och acceptans, där alla känner sig värderade och trygga att vara sig själva.
4. Till sist - inkludering och mångfald kan upplevas som svåra och komplexa frågor att ta tag i. Hur kan jag börja inkluderingsarbetet på min arbetsplats?
Mitt bästa råd för att komma igång är att först förstå grunden. Att dyka rakt in i frågorna utan att veta varför ger sällan äkta eller hållbara resultat. Identifiera era styrkor och utmaningar inom området så att era satsningar möter verkliga behov. Formulera ett tydligt "varför" – en kort och kärnfull kommunikation som klargör syftet och värdet av ert arbete. Det skapar engagemang och förståelse i hela organisationen.
Aaron Kroon
Aaron Kroon har mer än 25 års erfarenhet som ledare i några av Sveriges största bolag. Idag driver han det egna företaget Black Batman där han hjälper ledare, ledningsgrupper, styrelser och hela organisationer att koppla ihop mångfald och inkludering med lönsamhet och affärsnytta.